Założenie działalności gospodarczej- prośba

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quebec
    Classic
    • 2010
    • 34

Hmmm, 70kzł za dość zaawansowany wiekowo kompakt z LPG? Niemało trzeba wydać, żeby trochę zaoszczędzić na paliwie... Chyba jednak nie będzie sukcesu sprzedażowego. Tym bardziej, że Mitsubishi wcale nie reklamuje ani marki, ani tej promocji.
  • Busku
    Rider
    • 2009
    • 655

Witam serdecznie, mam mały problem a zarazem prośbe. Na ten weekend mam przygotować prezentacje o założeniu działalności gospodarczej, krok po kroku, gdzie, co, jakie dokumenty itd. Nie mam o tym zielonego pojęcia a tutaj napewno są osoby które niedawno zakładały działalność :wink: Może macie jakieś strony, pliki, cokolwiek co mogłoby mi pomóc... Z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam
    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
    Mercedes W210 290 Turbodiesel
    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• Bialy
      Rider
      • 2009
      • 306

Zakładałem rok temu chyba niewiele się zmieniło
      Niby jest "Jedno okienko", ale wariant jest bardziej czasochłonny niż taki jakbyś miał jeździć po urzędach.
      - Idziesz do gminy wypełniasz wniosek o wpis do ewidencji działalności gospodarczej
      - Gmina wysyła to do - GUSu (w celu nadania REGONu), ZUS i Urzędu Skarbowego
      - ZUS przysyła do Ciebie pismo, że UG wysłał pismo i oni sporządzili dokument ZUS ZFA - zgłoszenie płatnika składek - osoby fizycznej
      - GUS przysyła pismo o nadaniu REGON
      - idziesz robisz pieczątkę firmową
      - teraz do banku założyć konto firmowe
      - z powrotem do US wypełnić NIP - 1, jeśli przedsiębiorca chce być VATowcem to rejestracja płatnika VAT (koszt jak pamiętam 170zł), i pismo dotyczące sposobu opłacania podatku dochodowego.
      A i w ZUS comiesięczne deklaracje ZUS DRA + skarbówka deklaracje VAT

To tak na szybko, jak czegoś nie rozumiesz pisz priv

Komentarz

• siodlaczek
        Classic
        • 2011
        • 2

Z tego co wiem to nie musisz miec konta firmowego !a do zusu z tego co wiadomo i tak musisz jechac samemu sie zglosic zalozenie dzialalnosci! do skarbowki zreszta tez musisz sie zglosic

Komentarz

• vince123
          Elegance
          • 2009
          • 923

Busku, definicje słów kluczowych ( dział gosp., przedsiebiorca itd ) i inne fajne inf na ten temat mozesz znalesc w ustawie o swobodzie dzialalnosci gospodarczej...
          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
          nadkole nowe LP
          kontakt PW

Komentarz

Pracuję...